LOADING

Type to search

Dakar Wedstrijden

Etappe 4: Hopmans komt ongeschonden uit stenenetappe

Jordy 11 januari 2019

Herwin Hopmans had een engeltje bij zich tijdens de vierde etappe van de Dakar Rally 2019. Iets voor de helft van de 406 km lange etappe van Arequipa naar Moquegua sloeg het voorwiel van zijn motor op een steen en werd de berijder er voorover af gekatapulteerd. “Ik ging er wel zo hard vanaf”, vertelt Hopmans. “Maar ik heb niks en mijn motor ook niet.”

De vierde dag bestond uit een lange, snelle etappe met veel feshfesh en nog meer stenen. “Stenen, stenen, stenen. Dat had van mij best wat minder gemogen”, vond Hopmans. “Op kilometer 186 sloeg het voorwiel weg op een steen en vloog ik door de lucht. Ik heb mezelf geen zeer gedaan, geloof ik. Ik ben meteen weer opgestaan en heb de motor overeind getrokken. Ik zat zo vol adrenaline en ik was zo kwaad op mezelf dat ik meteen doorging. Er stonden een heleboel mensen te kijken op dat punt en ik dacht: ‘jullie gaan hier niet lang lol aan mij beleven’. Ik moet wegwezen hier.”

Weer aan de gang merkte Hopmans dat zijn roadbook het niet meer deed. Het wieltje van de handbediening om het rolletje door te draaien werkte niet meer. “Door de crash moet het elastiek waarmee ik mijn afstandsmeter extra vast heb gezet, om de wieltjes van het roadbook zijn geslagen. Hoe het kan, zo precies, snap ik niet. Toen ik het elastiek weer op zijn plaats deed, deed het roadbook het ook weer.”

Ook de motor kwam wonder boven wonder ongeschonden uit de crash. “Ik heb er in elk geval niks aan gemerkt. Zelfs alle spaken zitten nog recht. Ik hoef alleen maar een luchtfilter te vervangen en de olie te controleren.”

Dat moesten de motorrijders zelf doen. De deelnemers brachten de nacht door in een afgesloten bivak in Moquegua, terwijl de serviceteams achterbleven in Arequipa. Daar gaan de motorrijders vrijdag weer terug naar toe, middels een etappe van 345 km.