LOADING

Type to search

Dakar Wedstrijden

Etappe 7: Herwin Hopmans als hulpdienst

Jordy 15 januari 2019

In de zevende etappe van de Dakar Rally, een lus van 331 km in de omgeving van San Juan de Marcona, heeft Herwin Hopmans dienst gedaan als wegenwacht. “Ik had al zo’n voorgevoel dat er iets zou gebeuren vandaag, maar ik wist niet wat. Nou, ik heb het geweten.”

Hopmans besloot om een beetje kalm aan te starten vanwege dat voorgevoel. Hij wilde zijn krachten sparen. Er was vast ook niet voor niets gezegd dat de zevende etappe een heel zware zou worden. “Ik ben bij Mirjam Pol gaan rijden, als dank voor haar hulp in de vorige etappe. Zonder haar had ik nog in dat duinpannetje gestaan, dus ik dacht: als dat meiske mijn hulp nodig heeft, ben ik in de buurt.”

Nog voor de eerste stempelpost op 107 km in de proef had Hopmans al twee motorrijders opgeraapt die waren gevallen. Bij kilometer 150 kwamen Pol en Hopmans een gecrashte motorrijder tegen. Ze bleven hij hem, leidden het aanstormende verkeer om en hielpen de brancard in de helikopter te tillen.

Daarna pas kwam het hoogtepunt van de etappe: een enorme duinenstrook. “Dat schoot niet op. Zoveel duinen. Daar kwamen we Sjors van Heertum tegen, die er helemaal doorheen zat. Mirjam en ik hebben Sjors tussen ons in genomen: zij voorop, dan Sjors en dan ik om ze allebei in de gaten te houden. In de duinen heb ik Sjors twee keer opgeraapt. Hij viel gewoon om, zo doodop was hij.”

Tot kilometer 308 bleven ze met zijn drieën bij elkaar. Toen vond Hopmans het genoeg geweest. “Ik ben doorgereden en heb in dat laatste stukje nog zeker een man of tien plankgas ingehaald, waardoor ik nu toch wel heel veel voldoening heb over deze etappe.”