LOADING

Type to search

Dakar Wedstrijden

Etappe 8: Hopmans ingehaald door zijn eigen stof

Jordy 16 januari 2019

Dat had Herwin Hopmans nog nooit meegemaakt: worden ingehaald door het stof dat hij zelf opwerpt met de motor. In de achtste etappe van de Dakar Rally deed hij deze merkwaardige ervaring op. “De wind kwam van achter, waardoor het stof over me heen sloeg, maar in de mist bleef het overal aan plakken. Heel raar.”

Ongeveer 70 km lang reed Hopmans door de mist die in de heuvels aan de kust hing tussen San Juan de Marcona en Pisco. Het was een bijzonder lastig stuk in de 360 km lange proef. “Heel diepe, losse feshfesh en dan in die mist: ik zag helemaal niks. Mijn bril schoonmaken kon ook eigenlijk niet, want met twee handen aan het stuur was het al hard werken, en stoppen in die rommel kan ook niet. Je moet gang houden, anders zak je erin weg.”

Bij de tankstop, waar Hopmans eindelijk zijn bril eens goed kon schoonmaken, hoorde hij dat kistrijder Mark Tielemans was gevallen en problemen had met het luchtfilter. “En ja hoor: bij kilometer 170 zag ik hem staan in de duinen. Hij kreeg de motor niet meer aan de gang. Ik heb het sleepkabeltje eraan gehangen en de motor voorzichtig naar beneden getrokken, zodat ie weer recht stond. Hij sloeg meteen aan.”

De volgende 280 kilometer reden ze samen, maar nadat Hopmans op een duintje was gevallen, scheidden de wegen. “Dat is ook wel goed voor mij, alleen rijden, vanwege het navigeren. Ik vond het niet erg tenminste. Op die eerste 100 kilometer na, was het weer best een mooie dag.”