LOADING

Type to search

Dakar Wedstrijden

Hopmans neemt de tijd om het spelletje te snappen

Jordy 8 januari 2019

De Dakar Rally 2019 is rustig begonnen wat Herwin Hopmans betreft. De motorrijder uit Langenboom gunde zichzelf in de eerste etappe de tijd om het spelletje te leren kennen. “Ik ben wat ouder en ik heb meer rally’s gereden, dus ik denk dat ik het wel snap, maar de Dakar is toch anders dan andere rally’s”, vertelde Hopmans in sappig Brabants na afloop van de 84 km lange proef in de duinen rond Pisco.

Om mee te beginnen was het een ideale dag, vond hij. Om kwart over zes vertrok hij vanuit Lima voor de 247 km lange verbinding over de weg naar de start van de special stage. Daar kwam hij om kwart over negen aan: ruimschoots op tijd. De start was ietsje vertraagd, omdat de organisatie een aantal meetpunten in de gps had gewijzigd en dat moest eerst worden aangepast in de navigatie-apparatuur.

Hopmans werd er niet nerveus van. Van zenuwen had hij sowieso weinig last. “Het rijden gaat goed en de nieuwe motor bevalt prima. Navigeren is niet mijn sterkste punt, dus ik moest goed opletten, want er stonden heel veel sporen. Eén keer ben ik eventjes verkeerd gereden. Ik zag wat jongens vóór me rijden die rechtsaf gingen, maar dat bleek een afslag te vroeg te zijn. Het waypoint lag links. Ik had het gelukkig rap in de gaten en ben snel omgedraaid om de goede weg weer op te pikken.”

Ook al was het ‘maar’ 84 km, het was wel opletten geblazen. Zeker in de duinen zaten een paar verraderlijke stukken. “Afdalingen die zo steil als een muur naar beneden gaan. Als je daar vanaf klapt, dan weet ik het niet…”

Dat het in de openingsetappe nog wel meeviel allemaal, besefte Hopmans heel goed. Voor de tweede etappe staat er een proef van 342 km op het programma, die naar verwachting aanzienlijk meer om het lijf zal hebben. Hopmans wilde er nog niet teveel aan denken. “Ik zie wel wat er op me af komt.” Om dertien voor tien lokale tijd (15.47 uur Nederlandse tijd) begint voor Hopmans de etappe van Pisco naar San Juan de Marcona.