LOADING

Type to search

Dakar Wedstrijden

Etappe 2: Hopmans rijdt met verstand

Jordy 9 januari 2019

De tweede etappe van de Dakar Rally liep niet helemaal volgens plan voor Herwin Hopmans. Al vroeg in de 342 km lange proef moest hij twee keer terug om een een gemist waypoint alsnog te zoeken. Dat kostte natuurlijk tijd, maar de motorrijder uit Langenboom liet zich niet verleiden te proberen die tijd terug te winnen. “Daarvoor zaten er teveel gevaarlijke stukken in de etappe. Eén kontenwipper kan funest zijn.”

Er kon veel mis gaan in de rit van Pisco naar San Juan de Marcona. Ongeveer een kwart van de route bestond uit duinen, de rest was een gevarieerde mix van zandpaden en snelle gravelpaden. “Mooie vlakke stukken, maar wel met van die kleine ribbeltjes”, vertelde Hopmans na aankomst in het bivak. “En soms iets minder kleine ribbeltjes. Als je daar met een flinke snelheid overheen gaat, komt de kont van de motor wel even omhoog. Ik heb op van die vlakke gravelpaden topsnelheden van 152 kilometer gehaald, maar dat ga ik toch maar niet meer doen. Je zult maar net een steen over het hoofd zien.”

Aan het etappe, zo rond kilometer 320, verloor Hopmans nog eens drie kwartier. Met nog een hele zwik motorrijders reed hij rondjes op zoek naar een waypoint dat wel erg goed verstopt lag. “We stonden op een gegeven moment met wel een man of tien bij elkaar. Ik wilde dat punt niet laten lopen, want er stond twee uur straftijd op als je die niet had. Ik was heel blij toen de gps aangaf dat ik goed zat.”